dinsdag 4 maart 2014

Waar is de Russische invasie op de Krim?

Allerlei Westerse leiders spreken zonder enige schaamte over een invasie van Rusland in Oekraïne. In een artikel uit de Volkskrant van 4 maart las ik de volgende tekst:
"Vanuit Washington haalde ook president Barack Obama uit naar de regering in Moskou. Hij zei dat de Russische invasie in de Krim heeft geleid tot grote zorgen bij de buurlanden over de bemoeienis van Moskou. Ook verweet hij de Russische president Vladimir Poetin het schenden van het internationaal recht." (1)
Natuurlijk klinkt dat erg aantrekkelijk om termen te bezigen als 'invasie' en dergelijke. In de persconferentie van 4 maart heeft de Russische president Putin nog eens gezegd dat een invasie wel eens mogelijk zou kunnen zijn, maar dat er nog geen sprake is van een invasie en dat hij ook hoopt dat het niet nodig zou zijn.

Oekraïense Schepen bij Sevastopol op de Krim (3)
Tijdens bijeenkomsten van de VN heeft de vertegenwoordiger van Rusland, Vitaly Churkin, de andere leden eraan herinnerd dat er een verdrag is gesloten met de Oekraïne die Rusland het recht gaf om maar liefst 25.000 militairen te stationeren op de Krim.

De Oekraïense uitspraak bij de VN dat Rusland 16.000 militairen heeft op de Krim is een eigen leven gaan leiden, omdat er 10 jaar geleden ook al 16.000 Russische militairen waren op de Krim. Daar is verder allemaal niet zo veel bijzonders aan. De Russen hebben verschillende militaire bases daar en daar horen de nodige troepen bij. Zie (2) voor meer details.

NOTEN
(1) http://www.volkskrant.nl/vk/nl/30323/Onrust-in-Oekraine/article/detail/3607085/2014/03/04/Poetin-militair-ingrijpen-zou-legitiem-zijn.dhtml 
(2) http://rt.com/news/russian-troops-crimea-ukraine-816/
(3) http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8C

Geen opmerkingen:

Een reactie posten