donderdag 26 maart 2015

Heeft Nederland de Saoedische Agressie in Jemen al Veroordeeld?

Op 25 maart 2015 heeft Saudi-Arabië weer eens een knap staaltje ontwrichting uitgehaald. Nadat ze al sinds 2011 de grootste sponsors zijn voor het ontstaan van de Islamitische Staat, hebben ze nu besloten hun buurland te bombarderen.

Demonstratie in Sanaa tegen de door het Westen gesteunde agressie van Saudi-Arabië
In het handvest van de Verenigde Naties staat dat het verboden is voor welk land dan ook om een ander land aan te vallen, zonder de goedkeuring van de Veiligheidsraad. Is het dan niet raar dat schijnbaar een coalitie van tien landen, waaronder Jordanië en met de steun van de Verenigde Staten (1) zomaar een ander land mogen bombarderen?

Zoals terecht wordt opgemerkt in (2) is het ook merkwaardig dat er geen enkele veroordeling lijkt te komen van deze zelfde Verenigde Naties. Aan het eind van 26 maart lijkt er ook nog geen teken van veroordeling te zijn gekomen vanuit Den Haag. Rusland en China durven het wel aan om de agressie te veroordelen van Saudi-Arabië. Ook Iran, Irak en Syrië veroordelen de aanvallen op Jemen (1).

Stel je eens voor dat Rusland Oekraïne zou hebben gebombardeerd, of Nederland, België? Dan zou de wereld te klein zijn, maar als er ergens in de Arabische wereld een groot land dat veel olie levert aan het Westen haar buurland aanvalt, en daar bovendien op de eerste dag al bijna twintig burgers vermoordt, dan zwijgen zij in alle talen. Opnieuw een helder voorbeeld van de twee maten waarmee wij in Nederland het internationaal recht toepassen.Ik kon overigens niet makkelijk boven water krijgen welke 'coalitie' opeens op eigen houtje besloot Jemen te gaan bombarderen.

Update 28 maart 2015
Nog altijd ben ik erg verbaasd over het feit dat onze westerse wereld deze schending van het internationaal recht niet heeft veroordeeld. Gelukkig zijn er toch nog wel enkele mensen die deze vreemde situatie opmerken. Gie Goris is zo'n iemand die een interessant stuk schreef, getiteld: Saoedie Arabië: het land dat alles mag (3).

NOTEN
(1) https://hotair.com/archives/2015/03/26/saudi-arabia-forms-international-coalition-launches-war-in-yemen-against-iran-backed-rebels/
(2) http://presstv.ir/Detail/2015/03/26/403508/China-worried-over-Saudi-Yemen-attack
(3) http://www.mo.be/opinie/het-land-dat-alles-mag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten