zondag 9 maart 2014

Wikipediadiscussie rondom Joodse afkomst Oekraïense premier Arseni Jatsenyuk

In een vers artikel van de Roving Reporter Pepe Escobar (Come on Baby, light my Crimean Fire,  1), werd de huidige premier van de coup-regering in Kiev, Arseni Jatsenyuk, beschreven als een Joodse bankier die de rol mag vervullen als westerse marionet.

Arseni Jatsenyuk, Oleg Tyahnybok en John McCain, die er altijd als de kippen
bij is als een strategisch land in de vernieling kan worden geholpen.
Ik was hierdoor lichtelijk verbaasd. Niet zozeer over zijn vermeende marionetschap, maar meer over zijn Joodse wortels. Immers als hij in zijn zelf-aangestelde regering vijf leden heeft van de Svoboda-partij, die door het Europees Parlement werd bekritiseerd vanwege hun anti-semitische standpunten (2), dan lijkt dat toch moeilijk te rijmen: hoe kan iemand met Joods bloed de leider zijn van een regering met daarin de nodige antisemieten, en wat te denken van de Bandera-liefhebber Boris Filatov (5)?

Toen ben ik toch eens even gaan rondneuzen op internet om te checken wat er nou van waar is. Als eerste kwam ik op de wikipediasite terecht van hem en daar wordt onder het kopje 'persoonlijk leven' niet gesproken over de Joodse afkomst van zijn ouders. Toen ik wat verder ben gaan zoeken kwam ik op een nogal foute en antisemitische pagina uit die even het rijtje Joden opsomden in de huidige Oekraïnse machtsgreep: Yatsenyuk, Klitschko, (Timoshenko), Victoria Nuland, John Kerry en Kolomoyski (3,4).

Ik heb het zelf niet zo op de buitenlandse politiek van Israël, en ook de invloed van Israël op de Amerikaanse buitenlandse politiek en de Amerikaanse media vind ik zeer bedenkelijk, maar om daarom nu iets te hebben tegen alle Joden, dat vind ik minstens zo bedenkelijk.

Maar waarom wordt er dan toch niets gezegd over de Joodse wortels van de huidige Oekraïense premier op zijn wikipediapagina, als hij die wel heeft? Ik ben daarom maar eens in het verleden gedoken van zijn wikipedia-pagina en hoefde niet ver terug te gaan. Op 5 maart 2014 stond zijn Joodse afkomst nog wél beschreven:

'He was born to a family of Jewish-Ukrainian professors'

Inmiddels heb ik mogen ontdekken dat er tussen twee wikipedia-schrijvers een discussie gaande is of hij nou wel of niet Joodse ouders zou hebben. Verderop op de wikipedia-pagina wordt nog wel gesproken over zijn vermeende Joodse afkomst:

"On April 5, 2009, Arseniy Yatsenyuk announced his candidacy for President of Ukraine in the next presidential election.[34] During the election campaign fellow candidate Serhiy Ratushniak repeatedly insulted Yatsenyuk because of his alleged Jewish roots, among others Ratushniak called Yatsenyuk an "impudent little Jew" who was "successfully serving the thieves who are in power in Ukraine and is using criminal money to plough ahead towards Ukraine's presidency". (6)

Of je het gelooft of niet, maar tijdens het schrijven van dit artikel is de tekst op de wikipediapagina weer veranderd! Inmiddels is het bovenste stukje weer teruggeplaatst en is het onderste in de geschiedenis terechtgekomen:

"Born to in a family of professors"

NOTEN
(1) http://www.atimes.com/atimes/Central_Asia/CEN-01-070314.html
(2) http://oekrainevanuitrussischperspectief.blogspot.nl/2014/03/europees-parlement-veroordeelt-in-2012.html
(3) http://www.dailystormer.com/ukraine-prime-minister-arseniy-yatsenyuk-is-a-jew/
(4) http://oekrainevanuitrussischperspectief.blogspot.nl/2014/03/twee-miljardairs-worden-door-kiev.html
(5) http://oekrainevanuitrussischperspectief.blogspot.nl/2014/03/vice-gouverneur-filatov-van-oekrainse.html
(6) http://www.isn.ethz.ch/Digital-Library/Articles/Detail//?lng=en&id=103593

Geen opmerkingen:

Een reactie posten