zaterdag 26 juli 2014

Mediamanipulatie rondom Oekraïense man met Knuffelaap

Door de Westerse Media werd de man afgeschilderd als
Oekraïense Russische Separatist die Trofee vasthoudt
Eén van de beroemde foto's die de eerste dagen na de ramp met de MH-17 groots schitterde in de kranten en de media was wel de bovenstaande. Vaak werd de afbeelding gebruikt om de Oost-Oekraïense zelfverdedigingstroepen neer te zetten als wrede barbaren die een knuffelaap als trofee toonden.

In werkelijkheid speelde een geheel andere scene zich af rondom deze foto. De OSCE-waarnemers waren op dat moment bij de rampplek en een rebel pakte een knuffelaapje om deze aan hen te tonen. Hij zei daarbij dat hij de schoften die dit gedaan hebben wil laten zien wat ze op hun geweten hebben. Later zou hij het aapje weer hebben teruggelegd op de plek waar hij het had opgeraapt.

Nadat hij het aapje had teruggelegd deed hij uit eerbetoon zijn  pet af en maakte hij een kruis. Zie de beelden rond 50" hieronder.


Het gemak waarbij deze foto werd gebruikt om aan te tonen dat de Rebellen (of de Pro-Russische Separatisten zoals ze door de Nederlandse media vaak worden neergezet) eigenlijk brute beesten zijn die zich plunderend door het rampgebied zouden begeven, geeft eens te meer aan hoe ontzettend gekleurd de berichtgeving is rondom de ramp in Oekraïne (1).

Dezelfde man enkele seconden later - maakt kruis en toont respect.
Dit beeld was niet te zien bij de Telegraaf of het AD.

Update: later hoorde ik dat ook in de Nederlandse media wel aandacht is geweest voor dit aspect. Dat valt dan toch weer reuze mee. Dat geeft de burger weer moed.

NOTEN
(1) http://rt.com/news/174332-ukraine-plane-photo-perverted/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten