dinsdag 14 november 2017

Westerse Wereld doodsbang voor verlies Monopolie op Nieuws - Aanvallen op RT en vermeende Propaganda

De Westerse wereld beeft steeds banger op haar benen als het gaat om de informatie die hun burgers bereikt. Vele decennialang is het altijd overzichtelijk geweest: de grote persbureaus bepaalden welk nieuws er werd verspreid, en vooral vanuit welk perspectief het verhaal werd verteld. Hierbij waren duidelijke regels waardoor er geen twijfel kon zijn over wie 'the good and the bad guys' waren.Sinds de overweldigende opkomst van RT en in haar kielzog Sputnik, is de paniek toegeslagen. Niet langer kon een handjevol westerse mediamagnaten bepalen hoe het publiek moest denken, maar werd er echt een ander geluid verspreid, en ongelooflijk succesvol. Zo is RT het meest populaire nieuwsstation op Youtube (1).

Steeds meer mensen doorzien de westerse media manipulaties en merken dat een ander perspectief vaak veel redelijker klinkt. Dit is ronduit rampzalig voor het westen die dan ook alles op alles zal gaan zetten om het leven van RT onmogelijk te maken. Zo is er al een lijst gemaakt van ruim 2300 mensen die zijn geïnterviewd door RT. Zij worden neergezet als 'Useful Idiots' die de westerse democratie ondermijnen (2).

De laatste actie is dat in de Verenigde Staten een oude wet uit 1938 van stal is gehaald, de zogenaamde FARA-wet die destijds is opgesteld om de propaganda vanuit nazi-Duitsland aan banden te leggen, is nu ingezet om RT te beteugelen. RT moet zich aanmelden als 'Foreign Agent' en zij moeten nu binnen 48 uur een kopie sturen van alle uitzendingen en media-uitingen (wellicht zelfs inclusief uitingen op sociale media, youtube etc.) naar het  ministerie van Justitie. (3).

Ook Nederland doet natuurlijk naar hartelust mee met deze waanzinnige strijd tegen de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Op 14 november werd door minister Ollengren gesproken over het 'gevaar van Russisch Nepnieuws'. Graag zou ik een overzicht zien van al dit nepnieuws, en dan meer dan alleen een site over MH-17. Ik vermoed namelijk dat het er niet zoveel zijn, maar dat het hier vooral gaat over sites die informatie verspreiden die ingaat tegen de lijn die Nederland kiest.


 Vooral vanuit Rusland wordt met   
 nepnieuws geprobeerd de Nederlandse  
 publieke opinie te beïnvloeden,schrijft
 minister Ollongren van Binnenlandse  
 Zaken aan de Tweede Kamer."Nederland  
 staat in het vizier van onder meer de 
 Russische inlichtingendiensten."    
                    
 Ollongren noemt de verspreiding van  
 nepnieuws een gevaar voor Nederland.  
 Ze wil om de tafel met technologie- en 
 mediabedrijven om dit soort praktijken 
 tegen te gaan.             
                    
 Ollongren refereert onder meer aan een 
 Russische site met desinformatie over 
 de ramp met de MH17,die de indruk wekte
 een officiële Nederlandse site te zijn.


Hierbij zou je kunnen denken aan de manier waarop er bijvoorbeeld wordt geschreven over de oorlog in Syrië, de positie van Hezbollah, de oorlog van Saudi Arabië in Yemen; de rol van Israel en Iran. Dat RT aandacht schenkt aan wikileaks is waarschijnlijk ook een doorn in het oog, evenals de onthullingen zoals de Panama Papers en de Paradise Papers. Liever schuiven we dat allemaal onder de mat als Russisch nepnieuws.

Aanvulling. Op de site van de NOS vond ik dit citaat:

"RT (het vroegere Russia Today) wordt gezien als een belangrijk voorbeeld van een nieuwszender die doelbewust desinformatie verspreidt. Die omroep wordt gefinancierd door het Kremlin." (4)

BRONNEN
(1) https://www.rt.com/viral/364262-rt-youtube-four-billion-views/
(2) https://www.rt.com/news/407347-rt-guests-list-ngo/
(3) https://www.rt.com/news/409780-rt-foreign-agent-reactions/
(4) https://nos.nl/artikel/2202852-trollen-russische-nepberichten-beinvloeding-de-impact-van-nepnieuws.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten