vrijdag 11 april 2014

Merkel neemt brief van Poetin over Gasleveringsproblemen door Oekraïne serieus

Bondskanselier Angela Merkel heeft gezegd dat ze de brief van de Russische president Poetin wel degelijk serieus neemt (1,2). Ze heeft ook voorgesteld om de ministers van buitenlandse zaken van de betrokken landen bijeen te roepen om eensgezind met een reactie te komen op de ontstane situatie. Kortweg komt deze erop neer dat Gazprom niet langer op de pof gas wil leveren aan de Oekraïne, wat toch een redelijk argument is.

Afhankelijkheid van Europese landen van Russisch Gas (2)
Poetin zegt in een brief aan 18 Europese regeringsleiders dat Rusland graag haar verplichtingen wil nakomen aan haar Europese partners, maar dat het gevaar bestaat dat als straks de pijplijn naar Oekraïne wordt gesloten vanwege grootschalige achterstallige betalingen, de toevoer van gas naar West Europa ook wordt bedreigd. Landen als Bulgarije, Tjechië, Slowakije en de Baltische staten zijn voor nagenoeg 100% afhankelijk van Russisch gas via Oekraïne.

In 2006 en 2009 is de gastoevoer naar Oekraïne afgesloten geweest en toen zou het land volgens Rusland stiekem gas hebben afgetapt dat bestemd was voor West Europa, iets wat Oekraïne vanzelfsprekend heeft ontkend.

Poetin heeft verder op zijn karakteristieke ironische manier gereageerd op kritiek vanuit de V.S. op de bovengenoemde brief. Poetin zei dat de Verenigde Staten er beter aan zouden doen niet alleen cakejes uit te delen aan de Oekraïne, maar ook daadwerkelijk met geld over de brug te komen, omdat Rusland niet langer alleen de economische last van Oekraïne moet dragen (3).

De cakejes verwijzen naar de cakejes die werden uitgedeeld door de Amerikaanse Victoria Nuland in Kiev, om daarmee de staatsgreep in Oekraïne te ondersteunen, in de hoop dat er een pro-Westerse regering zou komen die de Westerse landen in staat zou stellen het land in hun invloedsfeer te krijgen, en bovendien zo tegen de grenzen van Rusland te komen met een eventueel later NAVO-lidmaatschap.

(1) http://rt.com/news/merkel-gas-putin-letter-988/
(2) http://rt.com/business/putin-ukraine-gas-europe-640/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten