zondag 2 maart 2014

De Natte Droom van de NAVO: De Russische Vloot kunnen Verdrijven uit Oekraïne

Pepe Escobar - geopolitiek kenner
In een scherpe analyse van Asia Today correspondent Pepe Escobar (1) kunnen we lezen over zijn kijk op de huidige ontwikkelingen in de Oekraïne en de Krim in het bijzonder. Terwijl de secretaris generaal van de NAVO, Fogh Rasmussen, Rusland maant om zich niet te mengen in de Krim (2), stelt Escobar dat het natuurlijk voor Fogh en zijn mannen uit Europa en de VS, een ware natte droom zou zijn als ze ervoor konden zorgen dat de Russische marinebasis in Sevastopol zou kunnen worden opgegeven als er een NAVO-vriendelijke regering zou komen in de Oekraïne.

Fogh Rasmussen, die het volledige leger van de Libische leider Moammar Gaddafi vernietigde
ook al had hij daar helemaal geen mandaat voor, spreekt nu over het respecteren van internationaal recht.
Niet alleen zou Rusland dan haar basis verliezen - ook al hebben ze een contract met de Oekraïne getekend tot 2042 - maar het zou het hen dan ook een stuk moeilijker maken om hun marinebasis in het Syrische Tartus goed te kunnen bereiken via de Bosporus.

Escobar noemt verder in zijn artikel van 3 maart dat de VS ook de vrees hebben dat er in de loop der tijd een soort verbond zou kunnen ontstaan tussen Duitsland en Rusland, als Rusland Oekraïne zou beheersen. Om dat te voorkomen moest Oekraïne uit de weg geruimd worden als mogelijke partner van Rusland.

Hij spot verder wat met de Amerikaanse buitenlandse politiek, die zich dan weer eens richt op China als vijand, dan weer Iran, om uiteindelijk via Syrië toch weer eens uit te komen op Rusland.

Uiteindelijk herinnert Pepe Escobar ons eraan dat er een grote pijpleiding door Oekraïne loopt richting Europa, en dat Oekraïne nog altijd 33% korting kreeg op haar gas. Bovendien is de Oekraïne bedolven onder schulden. Zou het volk nog even enthousiast zijn als straks de pensioenen niet meer betaald kunnen worden? Zouden ze het moeten hebben van Europa die zelf nog altijd diep in de financiële problemen zit?

Daarnaast zegt Escobar dat een groot deel van de economie van Oekraïne afhankelijk is van Rusland.

Ook zeer lezenswaardig is de analyse van Willy van Damme over de Oekraïne en de timing van de omverwerping van de democratisch gekozen president (3).

NOTEN
(1) http://www.atimes.com/atimes/Central_Asia/CEN-05-280214.html
(2) http://www.presstv.ir/detail/2014/03/02/352969/russia-urged-to-remove-troops-from-crimea/
(3) http://willyvandamme.wordpress.com/2014/03/02/politieke-spelen/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten