zondag 2 maart 2014

Nationalistische Yarosh en zijn Ruslandhaat (en andere Neo-nazi's in Oekraïne)

Als je ziet dat zelfs oorlogsmonumenten van de oorlog tussen de Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland worden neergehaald dan ga je je toch afvragen waarom de haat tegen Rusland zo sterk is in bepaalde delen van de Oekraïne.

Dmytro Yarosh tijdens toespraak in Kiev op 21 februari 2014 (2)
Iemand die goed die haat jegens Rusland weet te gebruiken is de heer Dmytro Yarosh. In de onderstaande video zie je hem staan tussen een aantal mannen met bivakmutsen op een plein in Kiev. Hij is de leider van een groep die zich 'Prava Sector' noemt, wat in het Engels vertaald wordt als de Right Sector Movement.

Via een sociaal netwerk riep hij Ruslands meest gezochte Tjetjeense terrorist Doku Umarov om weer op te treden tegen Rusland. Umarov heeft de aanslagen opgeeist die gepleegd zijn op Russische burgers in de metro van Moskou in 2010 en op het vliegveld Domodedovo International Airport het jaar erop. Deze Umarov zou ook menig Tjetjeens militantengroeperingen hebben geleid.

De (extreem) rechtse groepering Rechtse Sector heeft 375.000 volgers op Facebook. Facebook werd ook ingezet om de cellen van deze groep te coördineren over heel Oekraïne. Wellicht waren zij het die probeerden om ook het parlement van de Krim te bestormen (3)? Op het zogenaamde onafhankelijkheidsplein werden leden van de Rechtse Sector getraind. Het lijkt dan ook een militaire groepering te zijn.

Training van de Rechtse Sector op Onafhankelijkheidsplein in het centrum van Kiev
Yarosh zei dat vele Oekraïense mannen de Tjetjenen hadden gesteund in hun strijd, en dat het nu de tijd was voor de Tjetjenen om Oekraïne te steunen in hun strijd tegen wat hij wel beschrijft als het Russische rijk dat volgens hem verdeeld en vernietigd dient te worden (2).

Deze Rechtse Sector van Yarosh wordt wel beschreven als de meest radicale en best georganiseerde groep in de onrusten in de Oekraïne. Met hun bivakmutsen op gebruiken ze vaak knuppels, benzinebommen en vuurwapens tegen de Oekraïense politie. Op de onderstaande video kun je hem zien tussen zijn gebivakmutse mannen op een podium terwijl hij een menigte enthousiastelingen toespreekt.


In het filmpje hieronder kun je tijdens het interview zien hoe enorm gewelddadig de demonstranten zijn geweest tegen de oproerpolitie. Als je het fanatisme ziet van Yarosh en zijn mannen dan lijkt het aannemelijker te worden dat zij niet alleen agenten hebben gevangen gehouden, maar dat ze ook op agenten hebben geschoten, die vervolgens hebben teruggeschoten, waarna de president de schuld kreeg dat hij op vreedzame demonstranten liet schieten.


Het zijn op dit vlak dezelfde tactieken die ook zijn gebruikt bij het begin van de opstand in Syrië. Ook daar werden politiebureaus in brand gestoken en werd op politieagenten en soldaten geschoten door demonstranten. Vervolgens werd er teruggeschoten en kon de propaganda gaan rollen.

Alleen al het feit dat zo'n man als Yarosh zoveel invloed kan hebben, en ook gewoon op hetzelfde podium kan staan als de zwaargewichtbokser en leider van de Democratische Alliantie voor Hervorming, Vilatiy Klitschko, maakt de angst onder de Russen voor de woede en agressie tegen hen vanuit Kiev wel voorstelbaar. Als de 'vrijheidsbeweging' in Oekraïne ertoe leidt dat er een blinde klopjacht komt op iedereen die Russische sympathieën heeft, dan lijkt me de zorg vanuit Rusland ook beter te begrijpen.

Als er nu zelfs stemmen opgaan vanuit een andere ultra-rechtse beweging, genaamd Svoboda ("Vrijheid") om van Oekraïne weer een nucleaire staat te maken, zouden we toch wat voorzichtiger moeten worden met het behandelen van de nieuwe machthebbers als zijnde vertegenwoordigers voor een vrij en Europees-gezind Oekraïne (4, 5).

Daar komt bij dat Rusland al sinds de 18e eeuw haar vloot in Sevastopol heeft gestationeerd en dat het niet kan toestaan dat het zomaar door een soort van anti-Russische staatsgreep daar zou worden weggejaagd.

Interessante leeskost wordt ook geboden door Willy van Damme (1), die eens laat zien hoe de nieuwe 'machthebbers' omgaan met een waarschijnlijk pro-Russische rector op een universiteit.

zie ook: The U.S. has installed a Neo-Nazi Government in Ukraine (6).

Update 5 maart 2014: Inmiddels is Dmyto Yarosh door Rusland geplaatst op een internationale terroristenlijst wegens het oproepen tot terrorisme.

Update 7 maart 2014: De vertegenwoordiger van deze Rechter Sector in Kiev, Andrei Tarasjenko sluit niet uit dat de aanhangers van zijn bivakmutsenorganisatie zich gaan mengen in de situatie rondom de Krim, maar ze willen eerst nog even wachten met actie omdat het toch wat vreemd is om nu te gaan strijden tegen de mensen met wie ze maandenlang op de barricades hebben gestaan. Lees meer op (7)

NOTEN
(1) http://willyvandamme.wordpress.com/2014/02/25/oekrane-de-gelijkschakeling/
(2) http://rt.com/news/yarosh-nationalist-address-umarov-380/
(3) http://rt.com/news/russia-crimea-sieze-gunmen-344/
(4) http://rt.com/news/ukraine-nuclear-arsenal-threat-314/
(5) Zie ook de informatie over het Boedapest Memorandum waar minister van Buitenlandse Zaken schrijft in een brief aan de tweede kamer van 2 maart 2014 (zie http://oekrainevanuitrussischperspectief.blogspot.nl/2014/03/korte-analyse-brief-frans-timmermans.html)
(6) http://www.globalresearch.ca/the-u-s-has-installed-a-neo-nazi-government-in-ukraine/5371554
(7) http://nieuwsuitoekraine.blogspot.nl/2014/03/rechter-sector-sluit-actie-op-krim-niet.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten