zondag 2 maart 2014

Introductie Blog

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei op 2 maart 2014 dat we in de eenentwintigste eeuw toch geen landen meer binnenvallen zoals in de negentiende eeuw. Hierbij verwees hij naar de steun van het Russische leger aan de autonome Krim regio in de Oekraïne.

John Kerry - Een sluwe leugenaar?
En na de bemoeienis van de VS in ruim 50 landen sinds de tweede wereldoorlog kunnen we wel stellen dat deze woorden erg hypocriet klinken uit de mond van een Amerikaanse minister. We moeten Kerry wel nageven dat de Verenigde Staten de laatste decennia buiten invasies in Viëtnam en de eenentwintigste eeuwse invasies in  Irak en Afghanistan, bij voorkeur een andere techniek toepassen om hun macht te vergroten, en wel via het uitlokken van burgeroorlogen.

We hebben gezien hoe ze met haar machtige propaganda-apparaat Libië hebben vernietigd met deze strategie, en hoe ze ook al jaren bezig zijn met de vernietiging van Syrië (1). We kennen haar pogingen om tweestrijd te zaaien in landen die kritisch zijn ten opzichte van hen, bijvoorbeeld in Iran, Nicaragua, Venezuela en Rusland.

Haar nieuwste prooi lijkt nu de Oekraïne te zijn. De legaal gekozen regering van het land had besloten een belangrijk contract met Rusland te sluiten, en niet met de Europese Unie, en dat zette natuurlijk kwaad bloed. De tegenstellingen binnen Oekraïne werden meteen flink aangewakkerd en de al decennia opgebouwde anti-Rusland-houding kon weer eens helemaal uitgeleefd worden in de westerse pers.

Inmiddels is er een tweespalt ontstaan in Oekraïne en volgt de ene ontwikkeling op de andere. Sinds mijn ervaringen rondom Libië en Syrië weet ik wel dat het volgen van alleen de Nederlandse pers gelijk staat aan luisteren naar de propaganda van de Verenigde Staten. In dit blog probeer ik dan ook het andere geluid te laten horen, en wel het geluid dat via de niet-westerse media wordt vertolkt, en in dit geval voornamelijk uit de Russische pers. Ik gebruik hierbij vooral de zender RT.

Zie ook de analyse van Finian Cunningham: Putin Outfaces USA over Ukraine (2).

NOTEN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten