donderdag 10 april 2014

Hakenkruizen op Gedenkteken voor WOII-slachtoffers in Odessa, Oekraïne

In de kustplaats Odessa in Oekraïne zijn hakenkruizen aangetroffen op een gedenkteken ter herdenking van de slachtoffers die gevallen zijn in de tweede wereldoorlog.

Swastika's op gedenksteen (1)
Bepaalde groepen in Oekraïne sympathiseren met de nationalististen van Duitsland uit de tweede wereldoorlog en lijken een haat te koesteren tegen de Sovjet-Unie die destijds een grote rol heeft gespeeld in de vernietiging van Hitlers Duitse Rijk aan het oostfront. Zij vernietigen dan ook graag beelden die herinneren aan de Sovjet-Unie.

Volgens een artikel van RT (1) wordt er door protesterende 'Maidanners' opgeroepen om mensen te arresteren die een zogenaamd 'St. George'-lintje dragen. Dit lintje is destijds uitgereikt aan mensen die heldhaftig hebben opgetreden tegen de Duitse bezetters.

Roman Schwartzman, voorzitter van een vereniging van voormaliger gevangene van de Nazi's stelt dat er in 1941 in Odessa 25.000 zijn vermoord, waarvan maar liefst 22.000 Joods zouden zijn geweest.

Volgens een commentaar op het artikel zou het gedenkteken de dag erop weer schoongepoetst zijn door de lokale autoriteiten.

NOTEN
(1) http://rt.com/news/ukraine-memorial-holocaust-vandalized-229/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten