zaterdag 16 augustus 2014

Manipulatieve Twitterjournalistiek van de Telegraaf over Invasie van Russische Militaire Voertuigen in Oekraïne

De Telegraaf was er weer eens als de kippen bij om op basis van een twitterbericht van twee journalisten van the Guardian een voorpagina-artikel te wijden aan het idee dat het Oekraïense leger een Russisch militair konvooi zou hebben vernietigd.


Hierbij moet wel even het logisch-denkende verstand uitgeschakeld worden, want waarom zou Rusland in hemelsnaam met een paar militaire voertuigen op klaarlichte dag de grens met Oekraïne oversteken. Zoals Neil Clark in de bovenstaande video al zegt: dat zou gewoonweg een uiting zijn van suïcidaliteit van Rusland. Zij zijn zich natuurlijk zeer bewust van de honger van de Oekraïne en de NAVO-landen om opnieuw de vinger te mogen wijzen naar Rusland met die 'vermaledijde' Poetin.

In een reactie op deze onzin die verder ook nog eens zou zijn verspreid door de chocolade-president van Oekraïne, Petro Poroshenko, gaf het Russische ministerie van Defensie de volgende ietwat ironische reactie:
"Er is geen enkele Russische militaire konvooi geweest die de Russisch-Oekraïense grens is gepasseerd, noch gedurende de nacht, noch gedurende de dag. Laten we hopen dat het Oekraïense leger alleen een fantoom heeft vernietigd en niet een groep vluchtelingen of hun eigen soldaten"
Shaun Walker - Brits Correspondent van the Guardian
De twitterjournalisten uit Moskou waren overigens Shaun Walker (@shaunwalker7) and Roland Oliphant (@RolandOliphant). Ook al stortten de Westerse media zich op dit nieuws, moesten zelfs de Amerikanen toegeven dat ze geen bewijzen hadden voor een mogelijke 'invasie' van Russische voertuigen.

Het absurde van het geheel is nog wel dat president Poroshenko zou hebben gezegd dat de gehele konvooi zou zijn vernietigd. Als dat werkelijk zo zijn geweest dan zouden er toch vele foto's van gemaakt zijn, die verspreid zouden zijn over internet?

Het lijkt er wel op dat de propaganda zo doordraait dat er nog liever wordt gekozen voor het verspreiden van ophitsende leugens, dan dat er niets gezegd zou worden. Het anti-Rusland mantra moet steeds maar weer opnieuw versterkt worden, zodat de burgers niet vergeten wie hier nu werkelijk de slechteriken zijn.

Ondertussen vraagt zelfs Paul Sonne, een journalist van het Amerikaanse Washington Journal zich af, waar nou eigenlijk die vernietigde Russische invasiekonvooi is...en waar blijven de foto's?


Terwijl de NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen al meteen sprak over een invasie van Russische troepen (2), zei Washington later dat er onzekerheid was over de vermeende vernietiging van Russische militaire voertuigen (3).

Update 18 augustus 2014
Tijdens zijn bezoek in Berlijn heeft Sergej Lavrov nog even gesproken over de vreemde aantijgingen rondom een vernietigde Russische konvooi (4). Hij zei dat er inmiddels duidelijkheid was gekomen over datgene wat was voorgevallen:

"Wat er werkelijk is gebeurd was dat een Oekraïens konvooi in de regio van Lugansk in beweging, natuurlijk om onderweg de mogelijke konvooi van humanitaire hulp op te vangen. Dit konvooi werd vervolgens vernietigd door milities. Als dit soort gebeurtenissen worden gepresenteerd als glorieuze successen van het Oekraïense leger, beschuldig ons dan alsjeblieft niet van wat dan ook." (4)

Opmerkelijk is dat er verder gewoon haast niets meer te horen is over deze hele toestand, terwijl enkele dagen Cameron en Rasmussen zich er nog zo over konden opwinden. Schijnbaar kunnen dit soort valse beschuldigingen gewoon worden verspreid zonder dat iemand er zich druk over maakt. Waarbij het gewoon wachten is op de volgende leugen om de haat-campagne richting Rusland maar in stand te houden.

NOTEN
(1) http://www.telegraaf.nl/buitenland/22970961/___Aanval_Oekraine_op_Russisch_konvooi___.html
(2) http://www.telegraaf.nl/buitenland/22970481/__NAVO_neemt_inval_Russen_waar__.html
(3) http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3719592/2014/08/16/VS-vernietiging-konvooi-Oekraine-niet-zeker.dhtml
(4) http://rt.com/news/180972-ukraine-west-influence-army/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten