Oekraïense President Petro Poroshenko en de Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans |
Inmiddels wordt steeds meer duidelijk dat dit door propagandadoeleinden opgeklopte beeld niet klopt. Meerdere leugens zijn inmiddels ontkracht (1,2), maar de leugens van het regime in Oekraïne worden niet uitgebreid uitvergroot. Zo loog het regime erover dat er door de rebellen zou zijn gesjoemeld met de zwarte dozen van vlucht MH-17; dat bleek niet waar te zijn.
Het regime had ook beloofd om tijdens de bergingswerkzaamheden een gebied van 40 km rondom de rampplek geen militaire acties te ondernemen. Die belofte werd de dag erop al gebroken en inmiddels is het zelfs in het NOS Journaal te zien hoe het leger van Oekraïne de nabestaanden van de ramp schoffeert door gewoon het gebied te heroveren (3,5).
Zou onze premier Rutte opnieuw zo snel de telefoon gepakt hebben om zijn ambtsgenoot uit Oekraïne aan te sporen te stoppen met die bombardementen, zoals was afgesproken? Zou Frans Timmermans zijn ambstgenoot hebben opgebeld en opnieuw een gepassioneerde speech hebben gegeven waarin hij pleit om het gebied met rust te laten?
'Separatist' - Vijand van Nederland en de E.U. |
Waarschijnlijk niet omdat wij er in Nederland - samen met de EU - voor hebben gekozen om de coupregering (die inmiddels weer is afgetreden) te steunen, en bovendien er voor hebben gekozen om Rusland en Russisch-sprekende mensen in het Oosten van Oekraïne neer te zetten als de kwade jongens. In het fragment van het NOS-journaal van 27 juli zie enkele van die 'separatisten' in schuilkelders: gewone mensen en kinderen.
Hoe kunnen wij als Nederland een president steunen die zijn eigen bevolking bombardeert? Als President Assad het doet bombarderen we Syrië met sancties, maar als Poroshenko het doet overladen we hem met geld, en voeren we de sancties op tegen Rusland, omdat zij deze mensen niet in de kou laat staan.
Vandaag hebben overigens 41 Oekraïense militairen hun wapens neergelegd en asiel aangevraagd in Rusland omdat ze niet langer tegen hun eigen mensen willen vechten (4).
UPDATE 29 juli 2014
Inmiddels heeft premier Rutte inderdaad goed van zich laten horen door bij de Oekraïense president Poroshenko erop aan te dringen dat er rondom de rampplek geen gevechten dienen plaats te vinden (6), iets waar President Poetin van Rusland al een week eerder voor had gepleit (7). Destijds had de president ook toegezegd een zone van 40 km rondom de rampzone in te stellen waar geen militaire strijd zou plaatsvinden.
Die belofte was al snel gebroken (8). Eens zien of hij zich wel aan de nieuwe belofte van een zone van 20 km kan houden.
UPDATE 8 augustus 2014
Inmiddels zijn we ruim een week verder en heeft het Westen een poging van Rusland om in de Veiligheidsraad de resolutie, 2166, te bekrachtigen die een staakt-het-vuren rondom de rampplek eiste, om zeep geholpen. Als het aan Rusland had gelegen was het staakt-het-vuren verlengd, maar omdat kritiek op Oekraïne vanwege het schenden van dit staakt-dit-vuren niet past binnen het verhaal van het westen, zitten we nu opgescheept met een gebied dat eigenlijk te gevaarlijk is om zorgvuldig te kunnen onderzoeken (9).
(1) http://oekrainevanuitrussischperspectief.blogspot.nl/2014/07/mediamanipulatie-rondom-oekraiense-man.html
(2) http://oekrainevanuitrussischperspectief.blogspot.nl/2014/07/ook-de-zogenaamde-diefstal-van.html
(3) http://nos.nl/video/680048-angstige-uren-voor-inwoners-torez.html
(4) http://rt.com/news/175888-ukrainian-soldiers-border-russia/
(5) http://rt.com/news/175976-ukraine-mh17-malaysia-fighting/
(6) http://rt.com/news/176408-mh17-clashes-inspectors-ukraine/
(7) http://rt.com/news/174652-ukraine-plane-crash-ceasefire/
(8) http://rt.com/news/174616-ukraine-airstrike-crash-site/
(9) http://rt.com/news/178948-russia-block-ceasefire-ukraine/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten